Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Φέρνει ταινίες γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Με την πεποίθηση ότι «ο πλούτος του κινηματογράφου πρέπει να μοιράζεται», το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000, συνεχίζει να προσφέρει και φέτος στο κοινό του την ευκαιρία να απολαύσει την μεγάλη ποικιλία της γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής.

Στην 17η διοργάνωσή του, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), φιλοδοξεί να προσεγγίσει μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας, των ειδών, των στιλ και της θεματολογίας του γαλλόφωνου κόσμου.

«Το 2015 υπήρξε μία ιστορική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο, καθώς τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 100 εκατ. διεθνώς, ενώ γαλλικές ταινίες, όπως η "Οικογένεια Μπελιέ" βρέθηκαν στην κορυφή και του ελληνικού box office» ανέφερε, σήμερα στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν, τονίζοντας πως στόχος του φεστιβάλ είναι να «προσφέρει ένα χώρο ανακάλυψης και ανταλλαγής σε όλα τα είδη κοινού και να διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας».

Ακόμη, όπως είπε, με την σταθερή υποστήριξη της Unifrance το φεστιβάλ εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.


Ειδικότερα, φέτος το φεστιβάλ συμπράττει και πάλι με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ συνεργάζεται και με το «Διεθνές φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros» δίνοντάς του λευκή κάρτα να παρουσιάσει επιλογές από το φετινό του πρόγραμμα.

Με 12 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα και 21 στο Πανόραμα, ένα αφιέρωμα με τίτλο «Λογοτεχνία και κινηματογράφος» και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, το 17ο φεστιβάλ Γαλλοφωνίας είναι έτοιμο για μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα που εφέτος θα αρχίσει την Πέμπτη 7 Απριλίου για να κλείσει την Τετάρτη 13 του μηνός. (από τις 14 ως τις 20 Απριλίου οι προβολές θα επαναληφθούν στην Θεσσαλονίκη).

 Οι αίθουσες Δαναός (λεωφόρος Κηφισιάς και Πανόρμου), Εμπασι (Πατριάρχου Ιωακείμ Κολωνάκι) και Auditorium Theo Angelopoulos (Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα) θα φιλοξενήσουν εφέτος τις προβολές των ταινιών.

Η αυλαία θα σηκωθεί με την διακεκριμένη ταινία «Ο βασιλιάς μου» της Μαϊουάν (βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Εμανουέλ Μπερκό πέρσι στο φεστιβάλ Κανών) και θα πέσει με την ταινία «Μαμά γύρισα!» του Ερίκ Λαβέν σε παγκόσμια μάλιστα πρεμιέρα.

 Ο «Βασιλιάς μου» προβάλλεται εντός συναγωνισμού μαζί με τις παρακάτω 11 ταινίες που θα κριθούν από την εξαμελή επιτροπή του εφετινού φεστιβάλ στην οποία προεδρεύουν οι Γαλλίδες σκηνοθέτριες Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν.


Boomerang (Το μυστικό που έμεινε κρυμμένο) του Φρανσουά Φαβρά

Comne un avion (Γλυκιά απόδραση) του ελληνικής καταγωγής Μπρουνό Πονταλιντές

Des nouvelles de la planete Mars (Από άλλο πλανήτη) του Ντομινίκ Μολ

Eperdument  (Παράφορα) του Πιέρ Γκοντό

L'affaire ski (Υπόθεση: Αγνωστο DNA) του Φρεντερίκ Τελιέρ

La vie tre privee de Monsieur Sim (Η ιδιωτική ζωή του κυρίου Σιμ) του Μισέλ Λεκλέρκ

Le gout des merveilles (Η αγάπη είναι ένα θαύμα) του Ερίκ Μπενάρ

Les chevaliers blancs (Λευκοί ιππότες) του Γιακίμ Λαφός

Les souvenirs του Ζαν Πολ Ρουβέ

Les visiteurs 3 :La revolution (Πάμε για επανάσταση) του Ζαν Μαρί Πουαρέ

Un peu, beaucoup, aveuglement (Ερωτα στα τυφλά) του Κλοβίς Μορνιγιάκ

Θα απονεμηθούν δυο βραβεία: τo Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής  που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων και το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

 Ενδιαφέρον όμως εφέτος κινεί και το ειδικό αφιέρωμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα « Από το βιβλίο στην οθόνη» με την προβολή ταινιών βασισμένων σε μεγάλα έργα της λογοτεχνίας: Η «Ωραία καβγατζού» του Ζακ Ριβέτ από το έργο του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, «Το ημερολόγιο ενός εφημέριου» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ζορζ Μπερνανός, η «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό από το ομώνυμο έργο του Aλέξανδρου Δουμά κ.α.

 Μια αναδρομή στην σχέση λογοτεχνίας – κινηματογράφου θα αποπειραθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ Ορέστης Ανδρεαδάκης την Παρασκευή 8 Απριλίου  στις 18.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Τιμές εισιτηρίων

* Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €

*Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON

 Γενική είσοδος :6 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου