Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Ελευθερία Μεταξά: «Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά»

Του Γιάννη Αποστολόπουλου
Ένα βράδυ καθώς έκανα την γνωστή βόλτα στο διαδίκτυο, όλως τυχαίως,  συνάντησα την Ελευθερία Μεταξά και το διήγημα της «Το τελευταίο ταξίδι».Το προσπέρασα στην αρχή σχεδόν βιαστικά.
Μα κάτι με έκανε να γυρίσω και να το διαβάσω. Αυτό ήταν, ήθελα να το φιλοξενήσουμε στον ιστότοπό μας και χωρίς να χάσω χρόνο-αφού πρώτα βρήκα το θάρρος- της έστειλα μήνυμα για να ζητήσω την άδεια αναδημοσίευσης.

Δεν ήλπιζα να μου απαντήσει καθώς είχα διαβάσει και υπόλοιπα στοιχεία της. Μια συγγραφέας που έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία και το διήγημα της έχει λάβει έπαινο, θα ασχολούνταν με μια σελίδα στο διαδίκτυο άγνωστη σε αυτήν;

Η απάντηση που έλαβα με εξέπληξε ευχάριστα, μας έδινε την άδεια! Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση.

Καθώς έκανα την ανάρτηση το βλέμμα μου έπεσε στον τίτλο ενός δικού της βιβλίου, το «μαύρα, σαν τον έβενο μαλλιά». Κάτι περίεργο μου έκανε και αποφάσισα να το διαβάσω.

Όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια δεν έκανα λάθος. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο κείμενο, μια ή καλλίτερα για δύο ιστορίες, που έχουν κάτι κοινό, μια απαγωγή και θάνατο. Η γραφή της κυρίας Μεταξά καθώς και η πλοκή δεν σου επιτρέπουν να το αφήσεις από τα χέρια σου, αγωνιάς για το τέλος και όσο προχωράς να σου και οι ανατροπές.

Δεν θα χαρακτήριζα το κείμενο ως αστυνομικό αλλά ως ψυχολογικό. Μέσα από μια αστυνομική ιστορία έρχονται στην επιφάνεια τα απόκρυφα συναισθήματα των ηρώων και αυτό που επί της ουσίας για μένα εξετάζεται είναι η σχέση των ζευγαριών.

Τα θέλω μας, ο πόνος και η κατάθλιψη που προκαλεί η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατά συνθήκη σχέσεις, ένα παιδί που πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα για μένα, ό,τι θα σώσει μια σχέση, είναι όλα αυτά που σε προβληματίζουν καθώς διαβάζεις το βιβλίο.

Ένα βιβλίο που θα σας πρότεινα να διαβάσετε. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου